Manifestanții, în principal profesori aflați de trei luni în grevă, au blocat un mare bulevard din centrul orașului pentru a solicita plata restanțelor salariale de către guvernul statului Rio, aflat în pragul falimentului, care a primit recent un ajutor federal de 870 milioane dolari.
„Acest guvern spune că nu are bani pentru sănătate, pentru educație, dar are bani pentru Jocurile Olimpice. Este absurd! Din acest motiv noi, funcționarii, suntem pe străzi, pentru a ne bate pentru drepturile noastre”, a declarat unul dintre profesorii participanți la manifestație, Edson Cunha, în vârstă de 41 ani, conform tvr.
Anarhiștii din cadrul grupării Black Blocs, îmbrăcați în negru, au manifestat la rândul lor, purtând autocolante și pancarte care făceau apel la „boicotarea” Jocurilor Olimpice.
Criticile i-au vizat, de asemenea, pe membrii guvernului regional și pe președintele interimar al Braziliei, Michel Temer.
În iunie 2013, în plină desfășurare a Cupei Confederațiilor la fotbal, Brazilia a fost zguduită de manifestații masive, în cursul cărora s-a solicitat îmbunătățirea serviciilor publice, criticându-se totodată sumele investite în Cupa Mondială de fotbal (iunie-iulie 2014). Mișcarea populară a debutat cu un protest studențesc împotriva creșterii prețului transportului public.
Peste 10.500 de sportivi de la 205 Comitete Olimpice Naționale (CON-uri) vor participa la probele sportive. Vor fi cuprinse 28 de sporturi — inclusiv rugbz în șapte și golf, care au fost adăugate de Comitetul Internațional Olimpic în 2009.
Probele sportive se vor desfășura în 33 de arene răspândite în 4 regiuni ale orașului — Barra, Copacabana, Deodoro și Maracanã.
Competiția de la Rio va alinia la start peste o sută de sportivi români, tricolorii urmând să concureze în 15 probe.
sursa foto EPA